医学部合格応援団◇息子のための英文法演習ブログ

ロンドン単身赴任の米国公認会計士が、入試でよく出る英文法や単語を詳しく解説。英検1級です。

慶応大学医学部の予想問題 — スポーツ系記事の解説 1/4

おはようございます。監査法人や銀行の同僚は半数以上が慶応卒で、この20年間その実力を実感してきました。次に多いのは東大卒ですが、慶応出身の人の方がコミュニケーション力が抜群に高い印象です。

慶応大学医学部の予想問題は、電気自動車のレース、フォーミュラEの記事から作りました。出典は機内誌high lifeの "Formula E – Changing the Face of Motor Sport" です。解説初回の今日は、全問の解答を書きますね。

 

Read the passage below and answer the questions that follow it. / 以下の文章を読み、続く質問に答えなさい。

[I] (1) On  22 July 1894, 21 pioneers and their steam- and gas- powered (A-1) horseless  carriages gathered in Paris to drive 70 miles (2) to  Rouen, in Northern France, travelling at an average 12mph. The event was designed to test the safety, reliability and ease-of-use of the automobile but it was also the world’s first taste of motor sport.

[II] (B-1) Celebrating  its (C) inaugural  race in Beijing in 2014, The FIA Formula E Championship is the world’s first fully electric motor racing series. Featuring (B-2) experienced  drivers, such as Mahindra Racing Formula E Team’s Nick Heidfeld – who has completed in 185 Formula One Grand Prix races – the series puts teams to the test on challenging city circuits. (omitted)

[III] (3) Since  its inception in 2014, Formula E has been the catalyst for much of the technology (B-3) seen  in everyday electric vehicles. The (A-2) cars'  batteries can deliver 200kw of power – equivalent to 270mph – and can accelerate from standing to over 60mph in three seconds. In the (A-3) space  of three seasons, the teams (B-4) have gone  from using a standardised system to developing power trains and cars, such as the Mahindra M3Electro racing car.

[IV] (A-4) Unlike  traditional motor sport, Formula E takes place on the city centre streets of Buenos Aires, Paris, New York, Hong Kong and more. All that speed and power on twisting tracks attracts a younger following whilst increasing the chances of incidents and spectacular close-up racing. (omitted)

[V] (4) Off  the circuit, Formula E is key to changing people’s perception of electric cars, encouraging drivers to shift to zero emission motoring. Where electric cars were once confined to the pages of science fiction or occasionally on the roads, Formula E’s innovation has shown electric cars can outperform some of the best.

[VI] (5) With that, motor sport has come a long way and Formula E shows no signs of slowing down. 

f:id:medicpress-harada:20170417015056j:plain

Q1. Select from the following to fill the blank spaces marked (1) –(5). Individual options may be selected once, more than once, or not at all. 

選択肢:after, because, on, off, with, from, to, in, between, since

 (1)-(5)は前置詞を補充する問題でした。(1)-(3)は間違えてはいけないレベル、(4)と(5)は正答率がぐっと下がったと予想しています。

 

Q2. Select from the following to fill the blank spaces marked [A-1] to [A-4].

これは抜けている語句を補充する問題です。最初に問題の選択肢を見ておかないと、文脈について行くのが厳しくなります。A-2とA-3が間違えやすかったはず。

[A-1] horseless

[A-2] cars’

[A-3] space

[A-4] Unlike

 

Q3. For each of the underlined words marked [B-1] to [B-4], change them to the correct forms to be grammatically correct.

これは慶応でいつも出される、動詞の活用を変える問題ですね。B-3とB-4は悩む人がいたかと思います。

[B-1] Celebrating

[B-2] experienced

[B-3] seen

[B-4] have gone

 

Q4. From the passage, choose a word that has the same meaning as (C) “inaugural”.

形容詞inauguralと同じ意味の単語を文中から探せという問題です。

答え: first

形容詞inauguralは、名詞inaugurationから来ています。inaugurationについては前にこちらの記事でも触れました。

長文読解問題 ─ テクノロジー関連記事の解説 2/3 - 医学部合格応援団! 〜過去問から予想問題を作成〜

これは大統領の就任式などを指す固い言い方で「開始すること」という意味です。つまりinauguralは「最初の」という意味となり、本文から探すとfirstが答えとなります。

 

Q5. According to the passage, which of the following sentences is not true?

これも慶応でよく出るタイプの設問で、「正しくないものを選びなさい」と問う問題です。 逆に選択肢のうち大多数は内容に合っているわけですから、ぜひ本文に取りかかる前に読んでおきたいですね。

答え: B

(A) Over the past 120 years, the speed of the automobile was enhanced by over 20 times. 過去120年で、自動車のスピードは20倍以上に伸びた 

→段落Iは世界最初の自動車レースのスピードが時速20キロマイルとあり、段落IIIではこれが時速270キロマイルとありますから、20倍以上の伸びですね。よって選択肢Aは正しいです。

 

(B) There has been little correlation between Formula E and the development of electric cars.フォーミュラEと電気自動車の発展には、ほとんど関連性は見られない

→この記事の内容を全否定する内容となっており、これが正解です。

 

(C) Since cars pass through normal streets, Formula E races can be thrilling to watch but also a dangerous one. フォーミュラEでは車が一般道を走るため、スリリングではあるが危険も伴う

→段落IVに書いてある通りで、この文章は正しいです。

 

(D) Human beings have loved motor sports since 19th century when the speed was not much faster than that of bicycles. 人類は、自動車のスピードが自転車と大して変わらなかった19世紀から、自動車競技を愛してきた

 →直接的にはこうした記述はありませんが、段落Iに19世紀パリで開かれた世界初のモーターレースのことが書いてあります。選択肢Bがあからさまに誤りなのに比べると、選択肢Dの内容は類推できなくもない範囲で、よってこれは答えではありません。

 

Q6. Translate the underlined English sentence in the paragraph five into Japanese.

段落Vの下線部を英文和訳せよという問題です。

Where electric cars were once confined to the pages of science fiction or occasionally on the roads, Formula E’s innovation has shown electric cars can outperform some of the best.

答え: 電気自動車といえば、昔はSFの中や路上でたまに見かけるだけだった。フォーミュラEで見られるイノベーションにより、実は最高のSFにも勝り得るということが証明された。

 

Q7. Which one of the above sentences in the passage describes the theme of this passage? Answer by quoting the number of the paragraph to which the sentence belongs.

本文の主題を表す文を探し、それの入った段落の番号で答えよという問題でした。どの文章か、すぐ分かりましたか?

答え: III

この段落の最初の文、Since  its inception in 2014, Formula E has been the catalyst for much of the technology seen  in everyday electric vehicles.が記事の主題を表しています。問5の答えと正反対な内容だという点に着目しましょう。

 

各問でなぜこうした答えになるのかという説明は、明日以降に1文ずつ解読する中で述べます。ちょっと難しかったいう人は、昭和大学の長文読解が易しめです。こちらをやって、自信を回復してくださいね。 

medicpress-harada.hatenablog.com